tisdag 9 oktober 2012

Kryyp då!

Haha, ja. MTs ickekrypande håller på att driva oss båda till vansinne. Eller rättare sagt håller det på att driva henne till vansinne med utbrott ungefär 48 gånger om dagen, eller varje gång hon sitter eller ligger själv på golvet. Vilket i sin tur driver mig till vansinne eftersom jag inte kan göra annat än roa henne varje vaken minut. Eftersom jag jobbar (eller bloggar uppenbarligen) när hon sover blir det absolut ingen tid alls över till hushållssysslor och sånt.

Därav bilden. Praktiskt taget det enda som roar henne är att gå när jag håller i händerna på henne.

Suck.

Och inte verkar hon göra några nämnvärda framsteg heller. Hon ställer sig inte, försöker inte ens sätta sig själv, lägger jag henne på mage blir hon galen direkt eller rullar tillbaka på rygg. Eller så lägger hon sig bara platt med kinden mot golvet och slappar. Inte ens sitta är roligt längre.

Kooom igeeeen nu! För alla inblandades skull.

Har inte skrivit om sömnen på ett tag heller. Det går väl lite fram och tillbaka. Inga hela nätter sedan sist. Oftast vaknar hon runt 05-06 och är ledsen. Oftast räcker det med att lägga henne tillrätta och säga en ramsa så somnar hon om. Fast senaste nätterna så har det varit betydligt fler ledsna uppvak. Oftast somnar hon om själv eller med en ramsa, men jag vaknar ju också varje gång och ligger sedan vaken ett bra tag och väntar på fler attacker. Så lite tröttare igen nu. Men det är fortfarande helt ok.

Annars rullar det på bra! Jag har köpt hennes första par "riktiga" skor så hon kan knalla omkring utomhus. Jag och mamma har satt igång med renoveringen av köket också! Så kvällstid målar jag lite och mamma kommer en gång i veckan och hjälper till. Känns grymt bra!

7 kommentarer:

  1. stackars kompis :(
    ungar och deras jädra fixa idéer.. man blir ju tokig ibland

    har hon stått nåt och "gungat/juckat" i krypställning eller ställer hon sig överhuvudtaget inte i krypställning?

    hör av dig om du vill ha lite diverse tips att få igång ongen att krypa

    kraaaaam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tips emottages tacksamt =)

      Radera
    2. Ta av henne strumpor och byxor och ha endast blöja och tröja (hör värmen om du är rädd att hon ska frysa). Tröjan skall sitta åt och vara smidig så hon får stor rörelsefrihet. Bara knän är bra så hon känner underlaget och får grepp och inte halkar vilket vissa ungar tycker är obehagligt.

      Föreberedelser: russin och en trevlig film till mobilen.

      Säg till tjejen att: "nu ska vi krypa du och jag".

      Sen visar du henne hur man kryper, mamma kryper runt på golvet, lillan tittar på.

      Sen säger du att nu kryper vi tillsammans. Sätt henne i krypställning och visa att hon får russin alternativ få se närmare på mobilen där filmen rullar om hon tar sig 2 dm framåt.

      Visa upp russinet först så hon vet vad det är hon ska få. Om hon inte fått russin innan funkar även någon annan godsak bra, gillar hon skorpa kan du lägga en minibit skropa där eller majsbåge.

      Man ska inte muta barn med mat men när det gäller att få igång motoriken är det värt det i och med att det är så otroligt viktigt att få barn att röra sig. Dessutom gör hon av med överskottsenergin på själva krypningen.

      Applådera stor varje gång hon ligger på mage eller i krypställning, hon ska få en massa kramar och pussar och sen är det slut på övningen.

      Lägg upp cirka 10 krypövningspaass om dagen. Varje pass på cirka 10 sekunder till 2 minuter. Börja med korta och öka på dom. Om hon skriker så trösta på plats, ta inte upp förrän hon är lugn på golvet. Muta med vad du vill bara hon blir glad där hon är.

      du kan även ladda ner filmer på barn som kryper och visa för henne och visa henne när mamma kryper runt varv på varv.

      Du kan även öva pattering, men då behöver ni vara tre personer så det är antagligen för krångligt? återkom om du vill att jag förklarar pattering.

      Kom ihåg korta pass, många gånger
      avsluta när hon är nöjd och applådera mycket och ge henne super mycket pussar och kramar även för små mikroframsteg

      En övning som är mycket bra för motoriken för barn som är 8-12 månader är rullning.
      Rulling gör att barnet får möjlighet att känna kroppen röra sig även om själva rörelsen inte är krypning. Ta en madrass och visa henne när du rullar. Säg högt och ljudligt "nu ska vi leka rulleken".
      Sjöng "rulla rulla ruuuuulla, fram och tillbaka fram och tillbaka ruuuulla rullla rulla".

      Sen lägger du henne på en madrass i ena änden och tar om armbåde och ovanför knä och rullar runt henne och sjunger samtidigt. Rulla några varv åt ena hållet och sen rullar ni tillbaka. Det är hela övningen. Den kan ni oxå göra några gånger per dag.

      Sist men inte minst så har jag en fin ålningsövning som ni behöver vara två vuxna på.
      Precis som med de andra övningar är det glatt hu8mör som gäller och mycket applåder. Säg tydligt och klart: "nu ska vi åla".
      Sen tar vuxen 1 tag om hennes händer och vuxen två tar tag om hennes ben.

      Barnet ligger på mage på golvet med långärmad tröja och långbyxor och inga strumpor.

      Vuxen 1 räknar högt "ett två ett två ett två" och håller tempot. Vuxen 2 måste hålla vuxen 1 tempo. Man ålar åt barnet, man gör alltså rörelserna åt barnet och drar den över golvet. Barnet behöver inte hjälpa till. Detta ger samma stimulans för hjärnan som riktig ålning och krypning och leder ofta till att barnet så småningom får in rörelsen och börjar åla.

      För alla övningar gäller:
      * många pass om dagen
      * super korta pass
      * aldrig när barnet är hungrig eller trött
      * aldrig när mamma är hungrig eller trött
      * mycket kärlek
      * mycket applåder
      * mutor är tillåtna

      Radera
    3. Wow, det var tips som hette duga... Ska testa!

      Radera
    4. gör det!
      hoppas det hjälper en smula, det kan ta tid så ge inte upp bara för att det inte ger några resultat på några dar..

      Krypa:
      blöja, och långärmad tröja (inga strumpor, inga byxor)

      Åla:
      blöja, långbyxor (glidiga typ plysh), långärmad (inga strumpor)

      Radera
  2. Kompisar jag haft med barn som vägrat mage och krypa har funnit räddningen i lära-gå-stol. Kanske något att testa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hittills har hon bara blivit sjukt arg när jag satt henne i kompisars gå-stolar. Men det är antagligen en vanesak... Kan vara värt att prova.

      Radera