måndag 22 juli 2013

Vardagslunk och utvecklingssprång

Här knallar vardagen på i maklig takt. MT trivs alldeles ypperligt med sin mormor och bryr sig inte att smack om att jag går på morgonen. Däremot gråts det en skvätt när mormor ska gå på eftermiddagen =)

Sovandet är helt ok. Lite tidiga mornar ibland och några nätter per månad får hon för sig att hon ska vara vaken ett par timmar mitt i natten. Har jag tur infaller de under helgen så vi kan sova lite längre på morgonen, annars är det bara att hinka kaffe.

Vi sitter kattvakt för tillfället och MT är alldeles till sig av lycka. Katten delar inte riktigt samma sinnestillstånd. Så fort vi närmar oss hemmet börjar MT skrika Ka! Ka! Ka! (katt, förstås) Samt Dooo, Dooo (Doris, katten heter så). Sedan ska hon genast ner ur vagnen och jaga kattstackaren några varv runt lägenheten innan Doran hittat ett bra gömställe som MT inte kommer åt.

I samma ögonblick som MT lagt sig för kvällen kommer Doris fram och lägger sig, med katters naturliga äganderättsfasoner, mitt i soffan och förväntar sig att bli grundlig kliad som kompensation för den utmattande dagen.

Med MT har det faktiskt hänt en del på slutet, hon har lärt sig KRYPA!! Trumvirvel på den allihopa! Så dags vid 17 månaders ålder =) Gått har hon ju gjort sedan ettårsåldern ungefär, och hasat på rumpan. Men krypa, det har varit en utmanande uppgift. Men nu kan hon äntligen krypa igenom de där metallrören i lekparkerna. Lycka för MT!

Sedan pratas det för fullt. Jag vet inte hur många ord hon kan, men det är många. Säkert 50 eller fler. Hon har börjat lära sig namn på personer runt henne och knåpar ihop tvåordsmeningar titt som tätt numer. Jag tror faktiskt att hon sa en treordsmening idag. Mest för att hon sa den ungefär 25 gånger på raken när vi var och handlade på eftermiddagen. Klart och tydligt lät det "vill sova nu, vill sova nu, vill sova nu, vill sova nu...." Upprinnelsen till det var att hon kör någon form av utmaningsmaraton med sin mormor angående dagsömnen och idag landade den på 25 minuter totalt. Så hon var nog rätt mör där vid femtiden.

Sedan vet jag ju inte hur många av de drygt 50 (??) orden som andra än jag och hennes mormor förstår. Men ändå =) Hon är ju inte så mycket för att artikulera eller uttala hela orden från början till slut.

Sitter annars och försöker komma på vad barn behöver till dagis (f'låt... FÖRSKOLAN)... Alltså vad gäller kläder/skor/prylar... Ni som vet, dela gärna med er! Bästa tipsen inför da... FÖRskolestart....

3 kommentarer:

  1. Duktiga duktiga lilltjejen, jätte bra att hon lärt sig krypa, det kommer att ge henne mycket, bara att kunna ta sig upp för branta snöiga kullar blir så mycket enklare för henne nästa vinter. Waho va många ord hon kan, det var imponerande. Tror E kunde typ 20 när han var lika gammal :)

    Till föris behövs typ och då menar jag alltså en dublett:
    Höst
    * regnställ
    * gummistövlar
    * mössa
    * fingervantar
    * skaloverall eller skaljacka och skalbyxor, finns jätte bra billiga skalbyxor på stadium, skaljackor finns överallt både billiga och dyra.
    * blöjor som ni fyller på varannan vecka typ
    * favvogossedjur
    * napp om sådan används
    * fleezejacka

    Vinter
    * varm overall
    * vinterhandskar * 2
    * vintermössa, ta en riktigt varm som sitter bra så hon slipper gå runt och ha en mössa som halkar ner eller åker upp etc. för personalen hinner inte fixa sånt
    * halsdukskrage
    * underställ (ta gärna microull så håller hon sig varm)

    sommar
    * keps eller solhatt
    * solskyddsfaktor 50
    * shorts
    * t-shirt (se till att den inte är för urringad då bränner dom sig på halsen)
    * tunna strumpor
    * sandaler
    * tunna långbyxor, inte åtsittande och inte för mörka så de blir brännheta
    * tunn långärmad gärna lite luftig och skön som ej sitter åt

    På vårt dagis måste de även ha vattenflaska och matlåda för utflykt en dag i veckan. Men sånt extra kommer de att meddela

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. TACK! Vilken bra lista! Dig kan man lita på i listträsket =)

      Radera
  2. En bra märkpenna för alla sjuttiomiljoner kläder som måste märkas när man börjar förskolan (för ingen orkar väl sy i såna fina lappar som man själv fick som liten:) och en trunk att bära alla grejer i fram och tillbaka varje dag om man inte vill dubblera för hemmautelek. Fodrade allvädersstövlar är bra för små fötter(kolla reor på sportamore eller annan nätshop)
    Lycka till med inskolningen - kram

    SvaraRadera