måndag 8 april 2013

Livet och framtiden

Just nu kretsar väldigt mycket av min tankekraft kring jobb (och den eventuellt nya barnvagnen jag är sugen på... Prioriteringar, prioriteringar...). Jag borde söka mer aktivt, men hittar inte riktigt geisten.

Jag SKA ta tag i det.

Skrivandet på avhandlingen går avgrundssnigelmegalångsamt... GaaaaaAAAAAAHh! Min handledare ringde  i fredags och tyckte jag skulle chilla lite med att skriva klart. Hon menade att det kunde väl vara skönt att ha ett jobb som inte krävde massor med nyanställdsengagemang när man ska skola in sin första lillfis på dagis. Och det har hon ju rätt i. Hon borde veta eftersom hon varit själv med två flickor. Hon tyckte att eftersom jag har finansieringen klar och hon som handledare inte tyckte det var någon hets, varför ha så bråttom? Så nu börjar jag mer och mer känna in tanken...

Skulle kunna jobba hemma en del och känna in situationen med dagis och jobbande under hösten och sedan föröka få nytt jobb efter jul...

Lillfis sover bra på nätterna nu, men vaknar för tidigt på morgonen. Tanken är att hon ska sova 19-07, fm-lur  09.30-10.15, em-lur 14.30-15.10. Det ger ca 13,5 timme per dygn vilket känns lagom. Jag har försökt få henne att sova en gång per dag men det är stört omöjligt! Hon är för trött på förmiddagen. Så det absolut senaste jag fått henne att somna är ca 10.45, då sover hon ca en timme och vaknar alltså kvart i tolv. Då är det en redigt grinig tös framåt sex-tiden kan jag lova. Problemet är att sover hon till sju (det händer ju någon gång i månaden trots allt =)) så vill hon ju inte somna 09.30 utan snarare 10.30 och då blir eftermiddagsluren för sent för att hon ska kunna somna 19. Det är en hel vetenskap detta...

Mer i sanningen överensstämmande är att hon sover 19- någon gång mellan 05.10 och 06.30 med något nuvarande medel kring kvart i sex, sex. Men då sover hon bara 12,5 timme per dygn eller något mindre och jag upplever det som att hon blir i tröttaste laget då. Men man vill ju inte låta henne sova hur länge som helst på dagarna för då vaknar hon väl ÄNNU tidigare. Suck, suck...

Just nu ser vårt (mål)dagsschema ut ungefär så här:
06.30 (kompromiss, jobbar mot sju får se vem som vinner) God morgon! Mys i mammas säng (mamma försöker mysa, MT klättrar, kastar gosedjur, petar mamma i ögonen)
07.00 frukost
08.00 Utelek
09.00 Fm-fika
09.30 Lur
11.30 Lunch
12.00 Iväg ut (ärenden, träna, träffa kompisar osv)
(14.00 ev fika)
14.30 Em-lur
16.00 Middag
18.15 Kvällsmat, städa undan leksaker, bada, läsa bok
19.00 God natt!

Någon input från andra schema-användare?


2 kommentarer:

  1. japp såklart jag har ;)

    Bort bort bort med en av dagslurarna och inför snarast omedelbums en sovlur om dagen mitt på dage på den tiden det tänkta dagiset startar luren för att redan nu börja arbeta in det.

    Om du läser din egna text och låtsas att det är en annan familj du läser om, och så läser du det flera gånger om att hon vissa dagar inte vill sova hela natten (när hon sovit två gånger om dagen) och vissa dagar inte vill somna kl 10 (när hon sovit hela natten) då blir det rätt tydligt.

    Hon är alldeles för gammal (plus flicka) för att sova två gånger om dagen och samtidigt ha 12 timmar natt. Här gäller det att prioritera, endera behåller du två gånger sömnlur per dag och minskar ner nattsömnen eller så miskar du ner till en dagslur och behåller 12 timmar natt. En så stor flicka har helt enkelt inte samma sömnbehov som en liten plutt har på 10 månader.

    När man ändrar schemat blir barnet starkt påverkat i cirka 3-7 dygn. Desto större förändring man gör desto tröttare och grinigare blir barnet. Alla barn påverkas av förändringar i schemat men känsliga barn påverkas extra mycket. På samma/likvärdigt sätt påverkas vuxna av tidsomställningar när man exempelvis rest till en annan tidszon. Känsliga vuxna kan vara dåliga i nästan en vecka om omställningenn är på många timmar. Okänsliga klarar det på någon dag.

    Efter att man ställt om ett schema MÅSTE man vara super duper noggran och inte låta barnet somna på fel tid hur svårt det än är. Alla medel är tillåtna. Låna barnvakter, (alla man känner måste hjälpa till om man är ensamstående förälder). Russin, skorpor, nötter kan erbjudas som extra energikälla. Man kan rucka lite på mattider och erbjuda ett extra mellanmål om tröttheten är enorm och något behöver göras.
    Man kan erbjuda en sittande vagnpromenad om det uppskattas eller få sitta på ryggen i en bärstol om det är bättre. Leka ute eller inne beroende på vad barnet gillar. Ett bad kan erbjudas när det är som svårast alternativt en film på tv.

    Vad man än gör så får man inte låta barnet somna en minut fel. Klockan måste vara ens bästa vän under den veckan man ställer om schemat. Man lägger på minuten rätt och man väcker när stunden är slut (enligt schemat).

    Planera in ett startdatum då du gör förändringen, boka in din mor som hjälp och Linda och Marie som extra lektanter. Det kommer att vara kämpiga dagar inte tu tal om den saken och du kommer att tvivla många gånger men ge inte upp. Det tar som sagt var minst en vecka innan du märker resultatet.

    Om du vill är du varmt välkommen att hänga med oss en helg här och köra ändringen hos oss så kan jag hjälpa dig om du blir trött och måste vila. Vi har ju som sagt var byggt om gästrummet på garaget så det går att bo där.

    Förslag på schema:
    07.00 vakna
    07.00 frukost
    08.00 Kreativ syssla (måla, läsa, bygga saker ihop, gemensamma projekt)
    09.00 Fm-fika (väldigt litet mål)
    09.30 Utetid
    11.30 Lunch
    12.00 - 14.00 Sova dag
    14.00 Iväg ut (ärenden, träna, träffa kompisar osv)
    14.30 Mellanmål (mellanmålet tas med på uteärendea)
    16.00 Social delaktighet (laga middagen)
    17.00 Middag
    18.15 Kvällsmat, städa undan leksaker, bada, läsa bok
    19.00 God natt!

    Kramar Natalie

    SvaraRadera
  2. Bra schemaförslag, jag har lite problem med lunchen just nu eftersom hon sover mellan 11-12 och inte 12-13... Men men, det ska nog ordna till sig så småningom. Det verkar gå bra för henne iaf, även om hon blir rätt grinig.

    Ska hon verkligen sova 2 timmar på dagen? Då blir det ju 14 timmar per dygn med 12 timmar natt. Det tror jag inte hon kommer att sova? Max 13 timmar per dygn brukar jag få till. Så jag kör en timmes lur istället.

    SvaraRadera